Vă recomandăm ca în procesul de culegere de informații să asigurați un echilibru între informațiile obținute online și informațiile obținute prin contactul direct cu persoane.
- Solicitarea de informații în scris este una dintre metodele cele mai eficiente de obținere a informațiilor de la instituțiile publice, deoarece acestea au obligația de a răspunde în maximum 30 de zile. Formulați întrebări precise și nu uitați să menționați datele de contact unde să fie comunicat răspunsul (email, telefon, adresă). Contactarea instituțiilor în scris se poate face prin completarea formularului de contact de pe site-ul acestora, prin email, prin depunerea unei scrisori la registratură sau prin trimiterea scrisorii prin poștă.
- Stabilirea unei întâlniri pentru realizarea unui interviu. Interviul trebuie planificat telefonic sau prin email, în funcție de disponibilitatea persoanei cu care doriți să vă întâlniți. Dacă persoana respectivă conduce o instituție publică, puteți solicita o programare în audiență. Orice instituție publică are obligația de a avea un program de audiențe (momente în care cetățenii pot discuta direct cu persoanele din conducerea instituției). Un grup mic de elevi poate face interviul. Dacă doriți ca întreaga clasă sau mai mulți elevi să asiste (spre exemplu atunci când întâlnirea este cu un ales local, un membru al Parlamentului, sau un expert), asigurați-vă că discuția are loc într-o sală cu un număr adecvat de locuri și că aveți acordul persoanei respective. Pentru a vă asigura că nu pierdeți din vedere informații esențiale, puteți să înregistrați discuția și să o transcrieți ulterior (integral sau doar anumite pasaje). Dacă doriți să înregistrați discuția, este important să obțineți acordul tuturor persoanelor care iau parte la discuție înainte de pornirea înregistrării.
- Convorbirea telefonică. Folosiți instrucțiuni de mai jos pentru o convorbire telefonică reușită, prin care să obțineți informații utile sau să stabiliți o întâlnire pentru o discuție directă:
Convorbirea telefonică Numele meu este… (spune numele tău). Sunt elev(ă) în clasa… (clasa în care ești) având ca profesor pe… (numele profesorului). În cadrul unei activități de educație civică, studiem problemele locale, cum sunt ele privite și soluționate de autorități, precum și modalitățile în care cetățenii pot participa în acest proces. Problema pe care clasa mea o studiază este… (scurtă descriere a problemei). Eu fac parte dintr-o echipă responsabilă cu adunarea de informații despre această problemă. Aș putea să vă pun câteva întrebări acum, sau aș putea suna în altă zi, când este mai bine pentru dumneavoastră? Puteți să-mi recomandați o altă persoană pe care aș putea să o sun? Aveți cumva vreo informație scrisă despre problema menționată pe care ați putea să ne-o trimiteți? (Fii pregătit / pregătită să dai adresa de email sau adresa poștală a școlii). |
PORTOFOLIU
Păstrați formularele de înregistrare a informațiilor completate, transcrieri ale interviurilor, fotografiile obținute de la jurnaliști, experți, găsite online sau făcute de voi, copii ale articolelor din presă, precum și orice alte materiale care documentează activitatea voastră de adunare de informații despre problema selectată.
PROIECTUL VOSTRU ONLINE:
www.cetateanul.intercultural.ro
Introduceți pe platformă informații despre:
A. principalele surse de informare pe care le-ați folosit;
B. instituția (sau instituțiile) responsabilă (responsabile) pentru rezolvarea problemei.