Pentru a selecta problema pe care o va studia clasa voastră, veți realiza întâi o analiză a tuturor problemelor identificate. Dacă în urma acestei analize clasa voastră consideră că are suficiente informații pentru a lua o decizie, se poate trece la selectarea problemei, prin aplicarea procedurii de selecție stabilite anterior. În cazul în care clasa consideră că nu are informații suficiente pentru a lua o decizie, reveniți la pasul anterior și colectați mai multe informații despre diferite probleme de interes.
1. Analiza problemelor identificate
Scrieți pe tablă sau afișați într-un loc vizibil toate problemele pentru care a fost completat Formularul de identificare a problemelor. Puteți adăuga eventual și alte probleme, chiar dacă nu au fost obținute informații detaliate despre acestea. Analizați lista, începând cu identificarea problemelor asemănătoare sau identice. Dacă este posibil, grupați problemele foarte asemănătoare.
Lucrând pe grupuri, analizați fișe ale problemelor propuse de alți colegi, răspunzând pentru fiecare la întrebările de mai jos:
- Este problema legată de atribuțiile unei autorități publice (este o problemă de politică publică)? Dacă da, care este autoritatea publică responsabilă cu adoptarea de acte normative sau decizii în domeniul asociat problemei?
- Este problema considerată importantă? Dacă da, cine este afectat de problemă?
- Este problema formulată într-adevăr ca o problemă, deschisă către mai multe soluții posibile, fără a cuprinde deja o soluție în modul în care este formulată (de ex. dacă problema este formulată ca „absența unui bazin de înot“, ea nu oferă deschidere decât pentru o singură soluție. O problemă de genul „lipsa oportunităților de practicare a sportului și petrecere a timpului liber pentru locuitori“ poate avea mai multe soluții, printre care și construirea sau reabilitarea unui bazin de înot.)?
- Este posibilă obținerea de către clasa voastră de informații privind problema respectivă în vederea formulării unei propuneri de politică publică bine argumentate?
- Este realistă formularea în viitorul apropiat a unei politici publice care să soluționeze problema?
La unele dintre aceste întrebări veți avea probabil opinii diferite. Împărtășiți cu colegii argumentele voastre și ascultați cu atenție argumentele pe care le propun ei. În prima etapă este important să eliminați problemele pentru care ați dat, de comun acord, cel puțin un răspuns negativ la întrebările de mai sus. Dacă nu doriți să alegeți din lista de probleme și doriți să propuneți o problemă nouă sau să ajustați formularea uneia dintre problemele analizate, puteți face acest lucru.
Din acest proces va rezulta o listă de câteva probleme ce îndeplinesc criteriile necesare și care pot fi supuse la vot.
2. Aplicarea procedurii de selecție
Aplicați procedura de selecție stabilită și decideți care va fi problema pe care clasa voastră o va studia în profunzime. Verificați că puteți aduna suficiente informații pentru a putea realiza un portofoliu detaliat și pentru a formula o propunere de politică publică bine fundamentată și realistă. Este esențial ca decizia să vă aparțină (nu să fie impusă sau sugerată de profesori, director etc.) și în final să fie asumată de întreaga clasă, indiferent de problemele susținute anterior de diferite grupuri.
PORTOFOLIU

Pe parcursul realizării diferitelor activități ale acestui proiect veți obține sau produce diferite materiale. Păstrați aceste materiale pentru documentarea proiectului și pentru pregătirea prezentării publice. La Pasul 6 sarcina voastră va fi de a selecta și a organiza materialele adunate la fiecare din pașii anteriori. Dintre materialele cu care ați lucrat până acum păstrați (în format electronic sau fizic) fișa de analiză a problemei selectate, precum și sursele primare de informație pe care le-ați utilizat pentru completarea ei.
PROIECTUL VOSTRU ONLINE:

www.cetateanul.intercultural.ro
Introduceți pe platformă problema pe care clasa voastră a selectat-o pentru a fi studiată.